Wednesday, 22 June 2011

Xtvt Minggu Nie

     Biasa la sebagai seorang isteri dan mama kepada puteri -puteri comelku...rutin harian memasak,mengemas rumah,membasuh kain/sidai/lipat kain,mop lantai,iron baju kerja suami,layan karenah anak2 nak makan,mandi dan tido kan mereka....oppssss...layan suami lagi..hahhahah..tanggungjawab jugak tu hihihi..."Pendek kata selagi belum tutup mata kerja-kerja".tu pendek kata kalau panjang kata entah la...hihi..


Anak Sulungku




Anak Kecikku


Awal pagi aku bangun kul5.30/6.00 a.m  apalagi sediakan sarapan untuk suami tercinta dan sediakan bekal untuk suami,maklumlah suami aku nie suka kalau sarapan atau masakan di sediakan oleh isteri dari dibeli di luar...jimat???..mybe tu salah satu sebabnyer...tahap kebersihan tu terjaga,bukan xnak beli kat luar masa kerja suami tu terhad,kadang2 kasihan dengar dia cerita makan tghari pukul 4ptg....pasti u all tertanyer2 kerja apa la hubby angah nie ya,sampai xsempat makan???...ermmm..kerja sebagai pemandu van ATM,bahaya kerja tu sentiasa je diintai oleh samseng2 dan kena jaga wang jugak kt dalam van tu...setiap hari ku berdoa agar suamiku pergi dan pulang dengan selamat...


Siap2 semua tu suamiku pergi kerja dlm kul 6.10pagi...aku pulak sibuk menyapu lantai rumah la sebelum keluar pergi kerja.Kejutakan anakku yang sulung dulu mandi dan solat subuh,selesai buat susu kakak dan adik.aku pun siapkan anakku yang sulung dan diriku kemudian anakku yang kecil.dalam kul8.15 a.m keluar rumah hantar adik dan kakak di rumah orang jaga berdekatan dengan rumah cuma beza blok lain..rumah orang jaga tu dekat area kedai2 runcit.blik dari kerja memang lalu situ dulu.Lepas hantar orang jaga aku pun gerak ke opis...alhmdullilah la jalan xjem...biasanyer jalan pasar borong nie selalu jem mana tak nyer orang g pasar lagi,hantar barang2 pasar, beli barang2,orang nak masuk kerja kul9...biasa la jalan yang akan aku lalui setiap hari jalan selayang---->batu caves---->duke jalan sentul - setapak.....ermm..tempat aku berkerja xjauh sangat area setapak plaza idaman.


sampai opis dalam kul8.50pg apalagi cari arking yang dekat2 sikit dengan tangga opis nie..hihihitapi masih awal lagi kedai2 xbuka lagi,so banyak la parking kosong.breakfast aku hanya di opis tu pun kalau aku teringin nak minum air neslo ais kt kedai mamak kt bawah nie aku bungkus saja..hiihhi...aku mmg suka bawa bekal dari rumah...hihihi..xbaik membazir..tuhan marah...membazir dalam perut xpe...hahahahah...dha selasai semua2 kerja-kerja di opis kul5.30ptg aku balik la....time balik aku lalu jalan greenwood la..jem sikit je biasa la lampu isyarat lama sangat.sampai je terus ambil anak2...layan anak sulungku nak g kedai la macam2...balik rumah,rehat kejap dan simpan barang2 anak.sambil tu aku jerang la nasi tuk makan malam.rehat kejap layan cerita indonesia di astro "Cinta Melody" saja nak hilangkan penat abis cerita aku start la masak tuk makan malam masak yang simple2 je ya la bukan apa anakku yang kecil nie asyik nak dukung jer..manja terlebih dia tau dia yang kecik..hihihi.....
Kau suka lagu dalam cerita tu...sedap je dengar...nak tau lagu apa???...jom layannnn...






Menunggu suami pulang lauk-pauk masih panas.boleh la makan bersama2."Penat"..ermmm..sebagai seorang isteri dan mama kepada cahaya mataku erti penat tu xde la sebab dah biasa buat tu semua.cuma bila balik kampung,rumah ada malas la sikit semua mak sediakan...hhhihihihi.....makan sambil2 tengok tv...siap2 kemas2.duduk2 kejap main dengan anak2..dalam kul 11malam aku masuk tido.....bergitu la rutin harian ku..kadang2 terlajak jugak bukan apa tengok cerita best kat tv xingat esok nak kerja...huhuhuhu....


minggu nie menu makan malam dan sarapan pagi simple je...




Layannnn >>>>>>>>


nasi goreng bunga kantan dan agar2 jagung+coklat

hah..tu menu sarapan pagi aku la...hhihi simple kan??....


burger benjo - menu diner

pajeri nenas


Tu la yang aku masak pada minggu nie....my hubby xcerewet pun.pajeri nenas tu kebetulan ada aku beli masa g pasaraya NSK Selayang,kerisik nenek bagi..alang2 dah lengkap bahan2 nyer buat la....hihhihi..tu saje la coretan yang aku boleh kongsikan...bye....


tunggu cerita yang best dariku...


Balik rumah semalam ( 23.6.2011 ) ....keluarkan ayan dan udang dulu bagi ais dia cair......masak nasi dulu.apalagi layan tengok cerita "cinta melody"episode akhir....ermmmm...kasihan elang ya xdapat jugak dia sambung cinta dia kat melody....memang xbest la jalan cerita akhirnyer..huhuhuhu.....




naktgk saksikan la.... ----->>>>











Hah..tengok la..sendiri..cerita dekat2 akhir xlogik langsung....sob...sob....tapi layan jugak la...hiihihi.....abis terus aku tukar channel astro oasis ( 106 ) maklum la malam khamis....dengar bacaan surah yassin la.....tenangkan hati...solat maghrib dulu...










baru la aku mula masak tuk malam nie...hihihihi.....dok pikir nak masak apa malam nie ya????...si anak aku yang sulung nie asyik minta ayam goreng jer....buatkan la...hihihihi....senang jer bukan ssh pun...hihihi...perisa spicy dan original aku malam nie...hihihi....ayam dan udang la my fov tu....

Bahan-bahan adalah: sila lihat kat bawah ya.....hihihi






tepung ayam 2 perisa


Ayam

Telur yang telah dipukul

ayam tu dicelup dgn telur

siap celup dgn telur letak kat tepung pulak

 tepung original dan spicy biasa aku akan asingkan sebab...tuk anak yg ori nie..yg spicy tuk...hihihhi..malu la...aku la...hahahaahh.....
kemudian goreng la....macam nie....




Hasilnyer.....


Udang + Ayam Goreng


Apalagi jom kita makannnnn........


hah....malas la nak celoteh panjang2...u all tengok la apa yang aku masak malam tadi....3 jenis je ayam goreng,timun taucu,sambal udang.....


Layannnn!!!...


menu diner mlm tadi

Cukup la setakat nie......caw..dulu....


Huuurrryyyy!!!!...cuti esok apalagi xde planning apa2 pun minggu nie...rehat duk dirumah melayan karenah anak2....biasa la klu dh cuti2 nie bangun awal buat breakfast tuk hubby dan diri sendiri dan ank2.....simple jer janji kenyang..hihihhii...nak tau apa yang simple tu???..




Sandwish Tuk Mama

Nie Tuk Kakak Dan Adik
malam nie layan tengok "Maharaja Lwak Akhir"...sape la menang gak nyer..aku sokong sepah + Jozan....hihihihi....LAyyannnnn!!!!..














Memang best lawak kumpulan sepah dan Jozan..tapi kemenangan memihak pada sepah...rezeki anak suib+siti sarah tu...hihihihihi...apa2 taniah kumpulan sepah.....lawak korang memang best giler....!!!!....





Monday, 20 June 2011

Ikhlas Air tanganku ( My Resepi )

   setiap orang mempunyai kelebihan masing-masing.Ada diberi kelebihan menjahit,berkebun,berniaga,buat kueh,masak dan macam2 lagi la...tidak ketinggalan aku jugak...ermmm...bohong la kalau ada orang cakap perempuan xreti masak...bukan xreti tapi bagi pendapat aku diorang malas nak belajar benda2 nie semua leceh....Leceh????..perkara yang leceh nie la penambat hati suami xyah la susah payah g jumpa dukun la cakap suami saya nie..ada orang lain ke apa ke....tu semua silap pada diri sendir....Allah dah kurniakan kelebihan pada diri kita,cuma kita sebagai manusia nie xpandai menghargai dan bersyukur.....nak bercakap panjang lebar xguna la...jom kita lihat " MyResepi Are'ngah "aku nie memang suka masak...xkisah la masakkan apa..kalau ada orang share resepi dengan aku...apalagi stayby la pen dan kertas aku..hihihi...xsalah kongsi resepi...bagi aku suka kongsi masakan negeri2 orang.seronok rasanyer....nie koleksi resepi aku ler...banyak lagi tapi letih la nak upload...hihihi...jom layannnn......


Sebelum tu stayby towel kecil ya..nanti ada pulak air liur yang meleleh...hihihihi...


Gulai Lemak Labu + Udang
 Nie Masaka kegemaran suamiku...bak2 santan nie memang dia suka sangat.....hihihhi..tu sebab la badan pun semangat..hihhhihi.skrg aku kurangkan dah masak lemak nie..seminggu 1x je..tu pun guna santan kotak 0 kolestrol...my hubby ada darah tinggi...
Udang Masak Black Paper

Kari ikan Tongkol
Nie pulak masakkan kegemaran ku dan anakku...mmg udang my fov.resepi nie???..senang je..aku beli je rempah black paper brand seri aji tu...smpai dirumah...sedia bahan2nyer....tuang rempah tu dah siap..simple je dan cepat.Nie pulak kari ikan...sesekali nak jugak makan kari....kalau tak buat kari aku akan buat kurma ayam...ikut citarasa masing2....bila dah selalu masak nie.nak masak apa pun xtau...hihihihi....tapi aku nie suka mencuba resepi baru xkisah la kueh ke,kek,coklat ke janji aku buat...kalau xbuat kek dirumah aku mybe di rumah mak maklumlah...kelengkapan buat kueh tu xlengkap lagi...hihihihi.insyallah akan ku beli sedikit demi sedikit.Bila dah tau masak macam2 nie...di naluri kecil aku nie berniaga nasi campur.....bukan apa orang cakap dengan hasil niaga nie la kita banyak untung.Tapi...tengok la macamaner dulu kalau ada kesempatan insyallah.....xke maner la.Rezeki Allah tu dah tentukan pada umatnyer...cuma kita sebagai hamba pandai melaksanakan dengan baik.
sambal ikan bilis perah limau kasturi

ikan goreng berlada
Kalau rajin masakan yang enak2 la aku masak..kalau tak...yang simple2 jer....2,3 jenis lauk jer....cukup la...
Sup ayam












 Biasa memasak nie aku suka masakan kampung...maklum la "Orang Kampung"...hahahahah..kampung la sangat ada jugak la masakkan kampung yang aku sendiri xleh makan,bukan la berlagak ke apa.telah ku cuba tapi akhirnyer muntah..memeng xserasi dengan tekak.


Kangkung Masank Belacan












Kankung masak belancan nie mmg kegemaranku.Tapi hubby kurang coz dia ada resedung so,xleh makan belacan.Nasib baik la 2 puteriku xde apa2 semua bedal...hihihi.xmemilih la makan.
Sotong masak kicap maskan yang simple jer..cuma tambah sayur didalam bagi menceriakan lagi warna masakan....lagi satu menggalakkan anak2 makan jigak coz ada warna ceria dalam maskakan......pelbagai maskan yang aku buat,termasuk la buat kek..tapi tu time raya la...hiihhi...biskut2 nie.Sekarang nie aku tengah belajar buat kueh tradisional...hihihi...jarang ada orang nak belajar....tapi aku tetap nak belajar daro nenek dan mak aku....setakat nie kueh yang aku belajar adalah....kueh karipap,kueh buah melaka,kueh lapis,kueh kaswi,bagedal daging + ayam....yang lain2..insyallah akan datang..ahhahahaahah......
Sotong Masak Kicap

Air asam




Nie adalah makanan kegemaran si anak daraku ayam dan udang goreng tepung...biasanyer aku akan masak untuk minum petang.Biasanyer kalau dah makan kenyang la malam xyah makan...tapi w/bagaimana pun aku kena masak jugak coz my hubby nak makan.Susah sikit my hubby nie nak makan kt luar,cerewet pun ya jugak la...huhuhuhuhu...sobbb....kalau kedai tu masakan dia sedap mmg kami akan selalu datang la...tu klu aku dh bosan masak la...hihihihih..Dalam kamus hidup sebagai isteri maner ada bosan masak untuk anak2 dan suami.ya la tu dah tanggungjawab.  

Paru Sambal

Udang + Ayam Goreng Tepung

Aiskrim 1 M'sia
Aiskrim nie...teringatkan ku masa kecil2 dulu2....mak buatkan.sekang giliran aku buatkan untuk anak2 ku pula...tapi mak masih buat lagi aiskrim nie tuk makan2.....klu cucu2 dia datang umah.










We Like ice crem 1 m'sia,....hihihihihahahaha...






asam pedas

cekodok ranggup

ikan sungai

sambal jering

ikan patin +haruan goreng

kailan ikan masin

Gulai asrom Pahang
Penat la..tangan nie menaip....nie semua aku yang masakkan....semua lauk2 kampung..tengok la kalau ada resepi baru nanti aku kongsikan....bye22.....

Sunday, 19 June 2011

Blik Kampung Rai Hari Bapa...



    Tanggal 18hb.Jun 2011,aku dan hubby planning pulang ke kampung nenek ku di Tjg. Malim,Perak.Asalnyer aku mahu pulang pada ari jumaat malam tapi disebabkan banyak perkara yang harus aku selesaikan sebelum pulang ke kampung...biasa la..kemas rumah,basuh kain,lipat kain baju,masak lagi,mop lantai...bukan apa dah jadi rutin harianku kerja-kerja tu semua...sebelum g kerja ke atau g bercuti aku memang xsuka tinggalkan rumah dalam keadaan kotor.Maklumla..tu yang telah diajarkan oleh mak tercinta sejak kecil lagi...nak-nak lagi kawasan rumah aku nie dekat dengan hutan simpan,so banyak la tetamu yang tak diundang nak singgah terutama cik tie tu....dulu la skrg lepas kena racun tu..syukur sangat2 dh xde......abis la tanaman yang aku tanam dalam pasu tu abis dia korekkan...hhiihhihi...


Siap-siap kemas barang2...tunggu esok punyer cerita la...hubby bawak barang2 masuk dalam keta dan bawa sit anak kecilku naik sekali.Siap semua tu...kami gerak dari rumah dalam kul9pagi..sebelum tu kami singgah ke pasaraya NSK Selayang beli beras,ikan dan buah tuk nenek.Maklum la..dh tinggal kat sana kena lah beli barang2 sikit...hiihih.siap2 beli barang aku dan hubby nak gerak la ke destinasi yang dituju tapi...si anak kecik aku nie pulak buat kueh...huhuhuhu....basuh dulu la kt tandas NSK tu..siap2...kami pun jalan.....


ermmm.....kami ikut rawang je pas2 baru keluar higway....smpai jer kt rawang jalan jem la pulak..ermmm..suami patah blik ikut bukit beruntung pas2 baru keluar higway..lega sikit...xde la jem maner pun.macam nak balik raya pulak rasanyer....hihihhi...sempat lagi la aku nie snap..pic 2,3 keping..hihihihih...maklum lah ex-citend sikit nk blik kmpung umah nenek.Moyang anak-anakku nie dh rindu kan diorang nie...hah..nak tgk pic jom..layannnn......zazzzzz!!!!!!...




Toi..toi!!!!...


Cik Puan  Are'ngah Zarini
cantik tak aku????...hihihi..masih muda,cute dan beuty...hahahhah...hooorrrayyyy.......balik kampung..oooo..balik kampung hati riang....oooo..balik kampung...oooo....




Ada lagi bukan tu jer...hihihi....jom kita layannnn..sama2...hihihi.




kakak,mama&adik
hah..tu kami tiga beranak...ayah???...xboleh la snap sekali nanti ada jugak keta masuk longkang...hihihihi.....tema baju hijau tu...aku suka sangat warna hujau...nak tengok pic paling comel tak???...tuuu......kt bawah nie...--------->>>>




Batrisya Amani
<<<<--------Comel pulak aku tengok anak kecil aku nie pakai cap..macam lelaki ada jugak..hahahahah.....xpe la dik janji rockk!!!!...yehhhhh!!!!...




Sempat jugak la aku rakam video kami sekeluarga balik kampung..sajer hanggatkan suasana..hahahah......


Nak tengok???....Jom Layannnn!!!!...





video






Pejam2 celik2 ..dah smpai umah nenek.kejap jer 1/2jam dh sampai dah...hihihi.bukan jauh pun.aik..tutup jer pintu umah nenek nie.xde orang ke???..sajer la aku pun dok tekan hon keta..hiihhihi...tengok nenek dh buka pintu smbil senyum.....salam dan cium2 pipi....nenek cakap kat aku ingatkan xjadi balik....aku jawab jadi....hihihih...aik pakcik pun ada..bila smpai ???..pakcik jawab..kul 11pg tadi...ermmm..pakcik pun tido rehatkan badan coz petang sikit dia nak g kebun tengok tanaman tebu..nak jual time bulan pose nie..


ermmmm...indahnyer kampung nie lagi..masih seperti dulu lagi.damainyer....mata ngantuk pulak ...baring la kejap...anak2 ku???..apalagi kalau dah lepas kat kampung nie kerjanyer mandi jer..maklumla air paip kat umah nenek nie sejukkk...banggat....last22 aku terlelap jugak...hiihihhi!!!!....


sedar xsedar kul4 baru bangun...hiihhihi..mandi2 dan tunggu la solat asar....dalam kul 5ptg aku keluar ajak nenek g pasar malam....(org sini panggil Pasar Lambak)...ihihihi.Xde beli apa2 pun hanya beli sayur2,ayam tuk buat rendang,roti john.sempat jugak la aku singgah tengok tudung...kt umah nenek nie harga tudung ledih murah berbanding kl...so bila dah sampai sini aku xkan tengok jer....beli la sehelai dua....hihihihi..biasa mcm tu la...klu blik umahnenek xsah xbeli tudung.....biasanyer aku akan borong 3 hingga 7helai...hihihihi.


Mesti u all tertanyer bagaimaner la suasana kampung halamanku ya????...sempat jugak la aku snap pic halaman luar rumah nenek tu pun sikit2 jer...hihihih...


belakang rumah -pondok  biasa digunakan bila time hari melemang...

belakang rumah nenek

sisi rumah

belakang rumah
nie la..suasana dikampung halaman nenekku...hihihi...musim buah tapi semuanye masih kecil lagi...kebun sayur kampung mmg banyak kt umh nenek nie cakap jer...semua ada...hihihi..ulam apa jer.....
Kalau u all nak tau kami sekeluarga mmg suka mandi kat luar..entah la...rasa seronok jer...xkisah la sape2 blik pun mesti mandi kat luar dibelakang...pada hal bilik air sikit punyer besar....hihihihi.....dh terbiasa lagi pun air sejuk...klu hujan lagi best mandi air di cucur atap...laallalallalalalalala....


Berbalik dari cerita dari pasar malam tadi aku,kejap jer g sana pas2 aku blik la.
Masa nie la aku nak smbut hari bapa tuk suami tercinta....buat apalagi buat rendang ayam..nenek yang buatkan....sedappppp!!!!!...




ermmm.....esoknyer pagi2 lagi nenek dh bangun buatkan rendang ayam,aku kejutkan hubby suruh beli santan kt pasar tjg malim 1kg....bagi lemak sikit rendang nie....aku dapat panggilan nenek usu suruh aku tunggu dia balik dari N9 dia g seminar....tunggu punyer tunggu kul 6.30ptg smpai aku g la jemput kt balai polis coz bas dia naik tu berhenti situ....lepas mahgrib aku siap2 pulang ke kuala lumpur.....dalam kul9 smpai rumah.


sampai jer...masak nasi tuk suami bawa bekas....esok.iron baju kerja suamiku 3 pasang sekali...baju kurung aku sekali...dah siap...tido...zzzzzzzzzz...

Friday, 17 June 2011

Apabila "AyahKu Merajuk"

    Baca tajuknyer orang tentu pikir aku nie anak yang derhaka,jahat,nakal2..macam2 la andaian orang kat luar sana tu...tapi sebelum aku mulakan ceritanyer..aku ingin mohon maaf terlebih dahulu pada ayahku Mr.Kamarudin Bin Semau kerana membesarkan ku menjadi anak yang berilmu dan berguna.....jasamu memang sukar ku balas...walau bagaimaner pun aku tetap menyayangimu...abah...


Hah..mesti u all nak tengok pic abah kita kan???..muka dia je nampak garang tapi hati baikkk...punyer.Biasa la bekas tentera,serius je mukanyer...hihihihi.Dari anak2 dia kecil memamg diajar penuh displin.Pendek kata nak buat apa2...takut.maner tak nyer akan kena la rotan...hihihih.Jom kita zoom...zoom.....tengok pic abah ku nie...Layannn!!...


Abah Dan Mak
     Asyik berleter jer..bila masa pulak aku nak bercerita nie...apa kes????..cer..cer..cerita....hihihihi..kisahnyer bermula adik aku si diela nie duk sibuk cari kerja,maklumlah nak raya2 nie...mesti la nak beli baju raya la,kasut raya la..mcm2 la perempuan nie...hihihi...Aku nie sebagai kakak xde la cakap apa,aku ajak dia kerja dengan tempat kerja baru aku skrg nie tapi bos aku srh dia masuk bln 7...ermmmm...maklum lah budak2 muda bukan nak bersabar sikit..tapi aku sokong la coz dia ada usaha tuk cari kerja lain selain kerja tu jer....Gua Tabik Springg...Toiiitoiiii.......sama lu dear.Di hari adikku tadi nak g interview aku,abah dan wan ( adik lelaki ku) yang hantarkan dia g interview kebetulan  abah ajak aku g kuala lumpur coz nak jumpa pakar mata di jalan ipoh /chow kit tu apa nama kliniknyer ya...klinik mata sukri....tu kla dia.sebelum g tu abah dah pesan kat diela supaya bawak motor coz dia malas nak jemput diela nie tapi diela xbawak motor....apalagi baca kitab la pagi tu dengan adik lelaki aku xsiap mandi lagi...tahan telinga la jawabnyer...dengar leterannyer.....Pannassssss...panassssss......tu satu hal...sebelum kami bergerak,biasa la abah akan check minyak itam ketanyer....air...bla..bla...bla...bila time  tengok jer kapet alas kaki keta kotor apalagi baca kitab blik la dia...huhuhuhuhu...sabar jer la.....


Part tu dah abis kami semua bergerak la pergi hantar adik g interview dulu tempatnyer jauh tu...tras kilang bata dekat2 dengan bentong la...jalannyer sunyi la..bahaya tuk perempuan nie....dlm hati aku berkata lah.Kebetulan ada mmber abah yang berkerja disitu akan tolong,ya lah pakat mmber dia di situ blh tahan la besar jugak.....smpai jer disana aku dan adik lalaki ku serta anak sulungku tunggu dalam keta.kejap jer....ermmmm..last2 lama jugak.ingat aku nak g minum2 kat kantin kilang tu tp abah cakap dh siap.xpe la..xjadi la hajat nak minum dulu,.....perut kosong nie sakit....jumpa je kawan abah terus la menyembang bukan main lama la pulak.....Last big boss kilang tu datang trs interview diela..mula2 tadi isi form jer coz nanti dia call.siap2 semuanyer diela cakap boss tu suka sama dia la coz sebelum nie dia ada pengalaman berkerja di pusat servis keta proton.


Siap2 semua tu abah hantar diela ke bus stesen raub,disitu adik perempuan aku akan jemput diela tadi naik motor...selesai.pas2 abah tunggu kawan dia coz kawan dia pun ada temujanji dengan doc sukri tu jugak.siap ambik kawan abah,kami pun gerak ke kl.adik lelaki aku bawa keta aku malas la....smpai tol gombak aku yang bawak pulak ke klinik tu coz adik aku xtau jalan....smpai jer kt klinik....dh siap daftar.kami makan tghari dulu.kul 3ptg baru jumpa doc.bla....bla....bla...


Pasal diela tadi,orang tu akan call dlm masa 3hari nie.tunggu punyer tunggu xde call2 pun...xdapat la tu.entah mcmaner entah la tiba hset abah bunyi..mmber dia call nak bgtau yang diela blh mula kerja.start ari isnin...ermmm...ok la tu.aku dh abis la cuti selama seminggu kt kampung..so ,aku blik kl la..hiihhihi.
ermmm...ari selasa aku dapat panggilan dari diela yang ckp dengan aku dia xnak kerja situ..sb takut..jauh,pas2 dia perempuan,nak motor baut motor rosak tgh2 hutan sape nk tolong????...OMG...OMG...
dh la pekerja perempuan kt sana 2org je...lagi sorang tu tom boy.ermmm..nasib ko la diela.diela srh aku ckp kt mak aku yg dia xnak kerja situ sb ari ahad dia sorang je kerja...takut dia sb kt situ penuh dengan warga asing jer.....silap ari bulan mau dia kena rogol...huhuhuhuhu...jauhnyer pemikiranku nie...tapi tu la hakikatnyer.


Apalagi aku terus la dail nombor pon abah,mujur lah mak yang angkat.aku pun cerita la dengan mak aku tu...aku kasihan jugak dgn adik aku tu bahaya...sekarang boleh la cakap xkena lagi..akan datang kita xtau...dh la mmber abah tu cuti time adik aku kerja..reaksi mak????.mak ok jer dia seorang memahami....dia paham dan terima alasan aku nie......logik apa???....Abah pun terus angin la dengar dia xnak kerja....diela??..diam jer dia mmg takut.dia marah aku coz aku cakap dengan mak.aku nie risau la jadi apa2....aku pun call mak beri alasan cakap yang anak kecik aku nie xde sape jaga???.....xnak tinggal dengan orang.aku bagi alasan aku kena berhenti kerja.....mak aku larang xyah berhenti nanti ssh dapat kerja.pada hal semua tu "bohong" belaka.alasan aku xnak diela kerja kt situ tu je cara yang boleh aku selamatkan diela.Abah marahnyer xabis...mak puas terangkan..tapi abah xmemahami pun.


Ingatkan esok tu dah abis tapi xselasai lagi.diela msg aku cakap ko jangan call hset abah lagi dia xsuka.dia halau diela srh duk umah aku.Abah cakap dengar sangat cakap2 angah tu takut sangat nak kerja situ.Pada hal diela mmg takut kerja kat situ.Memang diela rasa lega sangat2 xkerja situ.Aku???..aku xkisah pun sekejap jer tu dia marah/merajuk,....hihihihihii...aku bukan jenis ambil hati pun.




U all mesti nak tengok pic adik yang xnak kerja tu kan????...hihiihi... layannnnn....zazzzzzz...




Diela

Cuti Sekolah

Nie la hari-hari yang aku tunggu-tunggukan....lega sikit xyah fikir nak bangun awal,nak siapkan anak sulungku yang liat nak bangun pagi...maklum la sejuk nak mandi...hihihihi...w/pun kat bilik air ada pemanas air...mcm2 perangai bdk2 nie....nak gelak pun ada...ha mesti u all nak tgk pic puteri sulungku ke sekolah???...




       Awal tak awal mmg aku kena bangun awal coz solat subuh,buat susu tuk puteri-puteriku...kemas rumah,buat breakfast dan aku persiapkan diri tuk pergi kerja di jalan kuching,biasa la klu bdk2 sekolah cuti nie jalan lenggang sikit la xjem sgt...w/pun xsekolah aku masih hantar ank sulungku dan bongsu ke rumah pengasuh dekat dgn tempat kerja.kadang-kadang aku bawa jugak ank sulung ku ke opis maklum la xde buat apa...so,melayan dia ajar dia membaca ke apa ke ke youtube...
ermmm.....best la adik2 ku datang umah cuti sekolah saje2 datang nak jalan2....boring kot dok kampung....kt kampung musim buah....nak balik aku nak g jalan bln nie ke kuantan ada reunion ilp kuantan smbil jalan2 apalagi g bercuti la...hihihi bawa anak2 dan my hubby..
Petai
Thank's my mum sb kirimkan ole-ole dari kampung..petai,ikan sungai ( jelawat ) 1kg lebih tu..,dan ikan pekasam...hihihi... 
Ikan pekasam utara
     Nie la ole-ole dari kampungku dikirimkan oleh ibunda dan ayahda tercinta.....seronok sangat.....sape yang bawakan dh tentu la adikku  diela dan shikin...




Ikan jelawat
    Aktiviti time cuti biasa la g jalan2 cari makan dan shopping..ihihhii...
Pada hari cuti my hubby belanja makan sate di Sri Subang,Kuang,Rawang.Mmg best satenyer lembut sgt...ramai jugak yang makan sate kt situ.Apalagi sebelum pergi kami call dulu..maklum la risau abis dan lambat pulak nk tunggu...minta sate perut xde pulak..last2 order sate ayam 40batang,20batang daging.....




Sate Sri Subang
sate ayam
Memang ramai gile yang datang hanya nk makan sate...sedap sgt!!!...




Kenyang sangat2 tq hubby......love u honey!!!.
Balik awal la coz esok kerja...huhuhuhu.....keesokkan harinyer .




     Keesokkan harinya aku pergi berkerja seperti biasa.....hubby cuti so,dia la yang jaga ank2 dirumah...dengan adik2 ku.adik2 aku  ( diela n shikin ) nak balik kampung....so aku n hubby hantarkan di pekeliling.Sebelum tu aku...g shopping dulu di Jusco Au2,Setiawangsa.Beli baju2 anak2 coz ada sale barang2 bb.


mak saudara n anak saudara







Thursday, 16 June 2011

Kemahuan Seorang Insan Yang Bergelar "Perempuan"

   Setiap orang mempunyai kemahuan masing2...yang mmg sukar digambarkan.....nak family yang bahagia,suami penyayang+romantik,anak2 yang chomel,rumah sendiri,kereta sendiri.....macam2 la klu nak story satu persatu malas nak cerita la....Lu Pikir La Sendiri ;Kata Nabil tu...ihhihihihi


Setakat nie aku bersyukur sangat2 mempunyai keluarga yang bahagia,suami penyayang,anak2 yang comel...tapi kemahuan ketika muda dulu lain berbanding dengan kemahuan bila dah berumahtangga nie...ialah maner taknyer...rumah tu kelihatan cantik,lengkap dgn perabot2,langsir yang cantik....pakaian anak2 yang ada brand,bergitu jugak pakaian ku dan suamiku..tu belum masuk asesori...aku dan puteriku...hihihi..maklum la orang perempuan....tapi semua tu aku dh ada.


mesti u all tertanyer apa keinginan ku kan??..banyak tapi aku slow2 la miliki..guna wang sendiri...hihihi..klu wang sendiri xde hal la punyer nak beli apa punsape nak marahkan???....jom layan keinginanku tahap gaban nie...zuppppp...LayanNnnnnn...


ipad
Taadarrrrr.....nie salah satu..tapi aku xterburu pun coz biasanyer aku lebih suka bandingkan kelebihan sesuatu gajet nie...ipad,iphone,blacberry dan samsung galaxy tab....semuanyer akau selidik dari segi harga...kualiti..kelebihan dan keburukkan.....


Giler jugak aku tengok orang pakai  hpone BB nie ya la..BB nie tgh top...hihihihi...nak tau aku suka BB apa..jom....tengokkk..




Blackberry Bold 9780
















Hah...canggih dok???...keinginan ku nie...hihihiihi...tu la dinamakan perempuan,selain ingin disayangi..hal2..teknologi nie xlupa punyer...nombor satu....setelah aku selidik..baru aku dapat rungkaikan/rumuskan bahwa aku xperlu tu semua kelebihan biasa2 je...so,aku nakkan apa nak tau...nie mmg memikat hatiku....nak tau..Jom...Layannn....




Sumsung Galaxy Tab

Nie mmg pilihan hatiku..semua ada...lebih bagus dr ipad dan hpon BB tu...yang nie orang blh call dan function pun banyak..lebih laju dari lap top.mmg best la...smart je design dia.kemaner jua aku blh layari internet...hihihihihi....orang call senang,check email,fb...youtube..mcm2 la...bila la aku blh dapat ya???...sabar22....insyallah dapat jugak nanti...hihihihih.....tunggu!!!!...