Sunday 11 December 2011

Cara-cara nak buat apam cumelku

Apam comelku
        Ramai jugak yang tanyer dengan aku sebelum nie macamaner buat apam nie..aku pon share la resepi.tapi diorang ckap xjd la...xnaik kembang,xlembut macam2 la.tapi terus terang aku kata kan memang xde la langsung penipuan dalam bagi resepi tu...mcmaner yang aku dapat macam tu la yang aku kongsi dengan kawan2 semua.tu rezeki masing2...benda nie perlu buat dengan hati yang tenang dan sabar baru menjadi.biasanya petua yang aku amalkan adalah.....membaca Bissmillahhirahmanirahim......sebelum memulakan kerja tu je.xkisah la kerja apa2.


        So,terlalu ramai sangat yang minta tunjukkan,ari angah berkesempatan la menunjukkan satu persatu...Jom kita tengok dulu bahan2 nya ------->

 Bahan:
a) 3 biji telur *
b) 220 gram gula castor*
c) 1 sudu kecil ovellate*
d) 150 mlm susu segar cair - angah guna susu Duth Lady full cream*
e) 3 sudu kecil baking powder *
(bahan yang bertanda msk dalam peti biar dia sejuk )
f) 275 gram tepong gandum
g)filling / inti - coklat,stawberi,bluebery,peanut,kaya,mcam la ikut cita rasa masing2..
h) pewarna yang dibenarkan

cara:
- pukul /mixer  telur,gula dan ovellate hingga kembang dlm 5-8mint.
-masukan tepung + baking powder yg telah diayak, diselang dengan susu segar sehingga abis.
-bahagikan aduan ke beberapa bahagian (ikut anda la ) ke dlm mangkuk/pinggan
-titiskan pewarna ikut suka warna anda sebelum tu ambik sedikit aduanan warna asal letak dlm beg plastik.
-siap kacau aduanan berwarna mskkan aduanan dlm ppipng beg / plastik biasa yg bersih.
inti pon mskkan dlm pipping beg/ plastik bersih.
-pastikan adunan dimasukkan tiada udara di dlam beg plastik tu sblum diikat.
-hujung plastik digunting secara menyerong supaya lubang tidak besar.
-picitkan adunan kedalam cup kertas yg telah di letak dlm cup plastik warna merah supaya tidak tumpah.picitkan 3/4 pastu picitkan inti kemudian picitkan aduan yg sama hingga cukup2 penuh dan lakar la dgn warna yg lain.
-kukus la selama 8-10minit pastikan air betul2 mendidih.sebelum tu penutup kukus dibalut dengan kain supaya air wap kukus tidak jatuh dalam adunan.adunan boleh rosak klu kena air.
- nak tau msk ketak ambil lici sate/pengcungkil gigi cucuk klu bersih tanda dh siap msk..hihihi

    Tu la secara tulisan / kefahaman resepinya...nak tgk cara gambar jom kita TERJAH!!!!...



Ovellate yg angah gunakan
pewarna yang angah gunakan

bahan2 yang angah gunakan

inti coklat yg angah gunakan

acuan yang angah gunakan

klu xde acuan merah tu leh jugak guna acuan nie.


tu la bahan-bahan yang angah gunakan dalam menghasilkan apam nie.terpulang la klu kawan2 ada cara lain....
jangan give up klu hasil yang pertama xmenjadi cuba lagi...nk tau apam kita cantik dia akan gebu,lembut,ringan,lubang2 pada apam tu xbanyak.entah la orang cakap tengok pada air tangan yang buat xtau la betul ke tak...kalau air tangan dia pandai buat kueh insyallah...menjadi...hihihihi...xtau la kan.yang penti kita usaha..jom tengok langkap seterusnya...hihihi....


step 1


step 2
step 3 
step 4
step 5
step 6





           Dah selesai part tu kita melukis pulak.....nak tau macamaner jom angah ajarkan satu persatu ya....


masukkan cup kertas dlm acuan

picitkan adunan 3/4 baru isi inti pastu picitkan adunan hingga penuh

Cara nk lukis lady bird

cara nak lukis angry bird

cara nak lukis bee

cara nak lukis stawberi..

Corak campor...dot2 to buatnyer senang je.



info tentang sukatan adunan:








<<<<<<<<<<<<<<<<< SELAMAT MENCUBA>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>











No comments:

Post a Comment